Nieuws & Activiteiten  |  Huiskrant September 2023

Huiskrant September 2023

Naar jaarlijkse gewoonte werd ook in ons Woonzorgcentrum de feestdag van onze Gistelse Heilige gevierd. In onze mooie kapel werd op woensdag 5 juli een plechtige euchariestieviering opgedragen door EH Jules Lansen. Bijzonder was wel dat het Gistelse koor Godelieva Cantat deze viering opluisterde met heerlijke gezangen die verwezen naar onzer plaatselijke Heilige. Naast het bekende ‘Koor der armen’ van Edgard Tinel werd ook nog Uw naam Godelieve, Gistel, Godelievestede en het Godelievefeestlied ten gehore gebracht. Alle aanwezige bewoners waren vol lof over de stijlvolle uitvoeringen en dankbaar voor de verzorgde viering.
19 september 2023

Bedevaart volgens de dikke Vandaele: reis, meestal te voet, naar een heilige plaats, al biddend en om daar te bidden, in het bijzonder om een gunst te vragen.

Het woord “bedevaart” doet mij terugdenken aan mijn tienerjaren in de Chiro. Ieder jaar, in de meimaand, trokken we te voet op bedevaart naar Dadizele. Vanuit Roeselare 12 kilometer in groep stappen, doorstappen want om 11 uur begon de hoogmis in de grote basiliek.

Gistel heeft geen basiliek maar een prachtige abdij midden in de polders en Gistel heeft de Heilige Godelieve.

Woonzorgcentrum Gistel, 8 augustus 2023, 22 bewoners – 22 begeleiders, Marijke, Marleen en Lore op bedevaart naar abdij Ten Putte. Te voet, een grote groep, een mooie tocht naar Godelieve. Het weer was goed en iedereen content dat hij erbij was. De abdij en Godelieve laat niemand onberoerd; Iedereen heeft zijn eigen reden om mee te gaan.

In de abdijkerk vieren we samen eucharistie. Samen bidden, zingen, onze zorgen en vragen toevertrouwen aan Godelieve. Dat doet deugd! Je staat er niet alleen voor, we zijn één groep, we zijn met elkaar verbonden.

In de namiddag luisteren we naar het levensverhaal van Godelieve. De abdijsite heeft zoveel “heilige” plaatsen verbonden met die grote dame: 

* de gevangenis – Godelieve werd verstoten

* de plaats waar Godelieve werd gewurgd (1070) – 2 huurmoordenaars…een touw…

* de waterput – Godelieve sterft – de marteldood.

Het water uit de put staat symbool voor nieuw leven: kracht putten. Duizenden bedevaarders wassen hun ogen, nemen water mee…

In de abdij ben je nooit alleen, er zijn altijd bedevaarders, bezoekers, toeristen, zelfs kinderen die tijdens hun kamp de

abdij bezoeken… Mensen ontdekken er de rust en de stilte en komen voor Godelieve… in vertrouwen vragen.

Volgend jaar komen we terug! Dank je wel, Godelieve!